Przepis na Kubisia :)
Na cerę i na zdrowie, nie tylko dla naszych pociech - pasteryzowany przecierowy sok z marchwiowo-owocowy sezonowych a'la kubuś. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Można dodawać owoce sezonowe nap. kilka truskawek lub jedną brzoskwinię.
----
Sok pomarańczowo - marchwiowy
Składniki:
5 litrów wody
5 marchwewk
2 pomarańcze
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
10 łyżek cukru
Przygotowanie:
Marchweki kroimy w plasterki a pomarańcze nie obieramy ze skórki tylko parzymy i w cząstki kroimy.
Gotujemy wszystko razem aż będzie miękkie.Potem miksujemy i przecedzamy najlepiej przez pieluchę. Wlewamy do butelek. Pyszota.
-----
Marchew oczyścić, opłukać, pokrajać. Wycisnąć sok w sokowirówce. Wymieszać go z sokiem pomidorowym, posiekaną pietruszką i koperkiem. Przyprawić do smaku solą.
----
0 Komentarzy